Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Gdyby nie to, że robiąc risotto trzeba nad nim stać, mieszać dolewać i pilnować to z pewnością robiłabym je częściej. Ale jak już zrobię raz na jakiś czas to smakuje jeszcze lepiej :)

Składniki:


  • 400 g pieczarek
    1 szklanka ryżu arborio
    0,5 litra bulionu warzywnego
    150 ml białego wytrawnego wina
    dymka ze szczypiorkiem
    3 plasterki suszonych pomidorów
    2 łyżki masła
    sok z połowy cytryny
    50 g sera grana padano
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki.

    Zalewamy sokiem z cytryny i podsmażamy na łyżce masła do momentu aż wyparuje z nich woda.
  • 2. Dymkę ze szczypiorkiem drobno siekamy i szklimy ją na maśle na drugiej patelni.

    Dodajemy ryż i często mieszając podsmażamy ok. 3 minuty.

    Zalewamy winem i mieszając czekamy aż się wchłonie.
  • 3. Następnie dodajemy pieczarki, pokrojone w paseczki suszone pomidory.

    Stopniowo dodajemy bulion i często mieszając gotujemy 20 minut.

    Na koniec dodajemy starty parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i od razu podajemy.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ryż Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować