Risotto z pieczarkami i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Nie jest to tradycyjne risotto, ponieważ jest bez parmezanu i białego wina.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż: 1 szklanka
    - pieczarki: 200 gramów
    - świeże liście szpinaku: 200 gramów
    - warzywny bulion: 2.5 szklanki
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
    - sól: 4 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - czosnek: 1 ząbek
    - posiekane orzechy włoskie: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z pieczarkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojone w paski pieczarki, doprawić solą, pieprzem po chwili dodać rozgnieciony czosnek. Pieczarki smażyć do miękkości, odparować z nadmiaru wody. Szpinak dobrze wypłukać, odciąć łodygi i podrzeć na małe kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać szpinak, smażyć tak długo aby szpinak zwiądł i odparować wodę. Na patelnię wylać 2 łyżki oliwy dodać ryż, smażyć, aż do czasu kiedy ryż zacznie trzeszczeć. Do smażonego ryżu dodać pieczarki, szpinak, całość zalać 1 szklanką ciepłego bulionu, gotować, aż do odparowania wody. Następnie dodać resztę ciepłego bulionu i gotować, aż do odparowania bulionu i miękkości ryżu. Gotowe risotto posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować