Risotto z PRLu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dokładnie pamiętamy, jakie to były czasy. Trudno było cokolwiek dostać. Właściwie, to tylko od święta można było zaszaleć. Nasze babcie i mamy pamiętają, że czasami słyszało się o jakimś super daniu, które ktoś jadł za granicą, więc próbowały odtworzyć choć po części takie dania. Istny wehikuł czasu

  • 40 min

Składniki:

  • 100 g ryżu
    250 g mięsa mielonego
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    1/2 zielonej papryki
    1/2 czerwonej papryki
    1 mała puszka kukurydzy
    5 pieczarek
    1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
    szczypiorek
    sól, pieprz

Risotto z prlu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z PRLu 1. Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy.

    Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy je.

    Następnie dodajemy pokrojone w kostkę, papryki, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone na małe kawałki pieczarki i chwilę razem smażymy, co jakiś czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy sos, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Do mięsa dodajemy ryż, wszystkie składniki ze sobą łączymy. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy