RISOTTO z WĄTRÓBKĄ

4.5 (181 ocen)

  • 30 min

Pyszne, aromatyczne risotto z drobiowymi wątróbkami, to tradycyjne danie pochodzące z okolic Wenecji. To risotto z ubogimi składnikami, podane z lampką czerwonego wina nabiora niesamowitego eleganckiego smaku. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto
    150 g wątróbek drobiowych
    ok. 1 l bulionu warzywnego (cebula, seler, marchew, sól)
    100 ml białego wina
    ½ małej cebuli
    1 mała marchewka
    1 mała łodyga selera naciowego
    ok.3 łyżek oliwy z oliwek
    2 łyżki masła
    2 łyżki startego sera typu Parmezan
    szałwia (świeża lub suszona)
    listek laurowy
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Risotto z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj bulion warzywny.
  • RISOTTO z WĄTRÓBKĄ 2. Wątróbkę oczyść z ewentualnych błonek i drobno pokrój. Warzywa oczyść i pokrój w drobną kosteczkę.
  • RISOTTO z WĄTRÓBKĄ 3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj szałwię i wątróbkę. Podsmaż przez 2 min. (pozostaw na patelni, wątróbka przejdzie smakiem ziół).
  • RISOTTO z WĄTRÓBKĄ 4. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj listek laurowy i podsmaż przez 5 min. posiekane warzywa.
  • RISOTTO z WĄTRÓBKĄ 5. Teraz dodaj ryż, dopraw solą i podsmaż (ciągle mieszają) przez chwilę. Gdy ziarenka będą szklistę dodaj wino i poczekaj , aż alkohol odparuje.. Teraz zacznij podlewać gorącym bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonni całkowicie jedną porcję bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 minut, wlewając kolejne porcje bulionu, co chwilę mieszając.
  • RISOTTO z WĄTRÓBKĄ 6. Na ok. 5 min. przed końcem gotowania dodaj podsmażoną wątróbkę i dokończ gotowanie.
    Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente.
  • RISOTTO z WĄTRÓBKĄ 7. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj posiekaną pietruszkę, parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw.‘falę’. Dopraw solą i pieprzem.
    Buon Appetito!

Porady

Aby pozbyć się gorzkawego smaku wątróbki zanurz ją parę godzin (min. 1 godz.) wcześniej w wodzie z odrobiną soku z cytryny (na 1 l wody sok z 1/2 cytryny), a następnie dokładnie odsącz najlepiej na papierowym ręczniki, pokrój i przygotuj! Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować