Pyszne, lekkie danie obiadowe lub dodatek do mięsa.
30 min
Składniki:
dla 2 -3 osób:
posiekana mała cebula,
2 ząbki czosnku,
szklanka ryżu do rizotto (Arborio),
1/2 szklanki białego wina,
4-5 szklanek wrzącego bulionu drobiowego lub jarzynowego (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał),
2 łyżki oliwy,
1/2 szklanki startego parmezanu,
opcjonalnie 2 łyżki masła,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, natka pietruszki, bazylia, tymianek
warzywa ugotowane al dente w bulionie:
2 małe marchewki,
pietruszka,
ćwierć małego selera,
ok. szklanki różyczek brokułu i/lub kalafiora,
1/2 szklanki groszku
Risotto z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek. Po chwili wsypać surowy ryż, wymieszać go z cebulą, czosnkiem i oliwą, dodać wino i zredukować. Dolać chochlę bulionu, mieszać i czekać, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dolać kolejną chochlę i wciąż mieszać. Postępować w ten sposób, aż do momentu, kiedy ryż będzie al dente - u mnie około 18 minut (ja nie musiałam zużywać całych 5 szklanek bulionu). Po koniec gotowania dodać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać. Ściągnąć z gazu, dodać ostatnią łyżkę (lub dwie) płynu, doprawić. Dorzucić parmezan i masło, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Posypać posiekaną natką i natychmiast podawać.
Komentarze