Risotto z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, lekkie danie obiadowe lub dodatek do mięsa.

  • 30 min

Składniki:

  • dla 2 -3 osób:

    posiekana mała cebula,
    2 ząbki czosnku,
    szklanka ryżu do rizotto (Arborio),
    1/2 szklanki białego wina,
    4-5 szklanek wrzącego bulionu drobiowego lub jarzynowego (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał),
    2 łyżki oliwy,
    1/2 szklanki startego parmezanu,
    opcjonalnie 2 łyżki masła,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, natka pietruszki, bazylia, tymianek

    warzywa ugotowane al dente w bulionie:

    2 małe marchewki,
    pietruszka,
    ćwierć małego selera,
    ok. szklanki różyczek brokułu i/lub kalafiora,
    1/2 szklanki groszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek. Po chwili wsypać surowy ryż, wymieszać go z cebulą, czosnkiem i oliwą, dodać wino i zredukować. Dolać chochlę bulionu, mieszać i czekać, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dolać kolejną chochlę i wciąż mieszać. Postępować w ten sposób, aż do momentu, kiedy ryż będzie al dente - u mnie około 18 minut (ja nie musiałam zużywać całych 5 szklanek bulionu). Po koniec gotowania dodać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać. Ściągnąć z gazu, dodać ostatnią łyżkę (lub dwie) płynu, doprawić. Dorzucić parmezan i masło, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Posypać posiekaną natką i natychmiast podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować