Risotto w bakłażanie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Pyszne i sycące bezmięsne danie

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu do risotto
    2 szklanki wywaru warzywnego
    1/3 szklanki białego wina
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1/4 średniej cebuli
    0,5 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
    1/3 szklanki mrożonej fasolki szparagowej
    1 średni bakłażan
    1/2 kostki rosołowej
    tarty parmezan
    0,6 g szafranu
    chili
    biały pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Risotto w bakłażanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na 2 części, wydrążamy środek, lekko solimy. Po kilku minutach wycieramy bakłażana papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się goryczki. Kostkę rosołową kruszymy, mieszamy z 2 łyżkami oleju i powstałą pastą smarujemy białą część bakłażana.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Gdy ryż zrobi się lekko "szklisty" wlewamy wino, a gdy to lekko odparuje, dodajemy szklankę wywaru. Następnie dodajemy marchewkę z groszkiem oraz fasolkę szparagową. W miarę, jak ryż wchłania płyn, dolewamy wywar i co chwilę mieszamy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy szafran i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i chili.
  • 3. Przygotowanym risotto nadziewamy bakłażana, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni w żaroodpornym naczyniu (do naczynia wlewamy 1/2 szklanki wody). Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować