RISOTTO ZE SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

4.49 (152 ocen)

  • 30 min

Pyszne, lekkie rusotto

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    40 g masła
    1 mała cebula, drobno posiekana
    6 suszone pomidory w oliwie, pokrojone w cienkie plasterki
    280 g ryżu
    225 g świeżych szparagów
    85 g parmezanu
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać oliwę z 25 g masła w głębokim rondlu na średnim ogniu, aż masło się rozpuści.
    Dodać cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, aż cebula będzie miękka i złota. Uważać, żeby nie przypalić.
  • 2. Zmniejszyć ogień i dodać ryż. Gotować, mieszając od czasu do czasu 2-3 minuty.
    Stopniowo dodawać gorący bulion. Mieszać od czasu do czasu i dodać więcej płynu dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję bulionu. Gotować przez 20 minut.
  • 3. W miedzyczasie, pokroić szparagi na kawałki około 2,5 cm długości i dodać do ryżu na 5 minut przed końcem gotowania.Zdjąć risotto z ognia i dodać resztę masła. Dobrze wymieszać, a następnie wymieszać z parmezanem, aż się roztopi. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Suszone pomidory Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować