1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
40 g masła
1 mała cebula, drobno posiekana
6 suszone pomidory w oliwie, pokrojone w cienkie plasterki
280 g ryżu
225 g świeżych szparagów
85 g parmezanu
sól i pieprz
Risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać oliwę z 25 g masła w głębokim rondlu na średnim ogniu, aż masło się rozpuści.
Dodać cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, aż cebula będzie miękka i złota. Uważać, żeby nie przypalić.
2.Zmniejszyć ogień i dodać ryż. Gotować, mieszając od czasu do czasu 2-3 minuty.
Stopniowo dodawać gorący bulion. Mieszać od czasu do czasu i dodać więcej płynu dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję bulionu. Gotować przez 20 minut.
3.W miedzyczasie, pokroić szparagi na kawałki około 2,5 cm długości i dodać do ryżu na 5 minut przed końcem gotowania.Zdjąć risotto z ognia i dodać resztę masła. Dobrze wymieszać, a następnie wymieszać z parmezanem, aż się roztopi. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze