Risotto ze szpinakiem

4.5 (165 ocen)

Pysznie, tanio i zdrowo. Danie na stałe zagościło w menu mojej rodzimy. Zamiast wędliny możemy do niego użyć pokrojonego w kostkę i przysmażonego filetu z kurczaka. Jednakże wersja z wędliną jest szybsza:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 250 g ryżu,
    • 600 ml bulionu,
    • 1 łyżka masła,
    • 1/3 opakowania sera feta,
    • 300 g szpinaku,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 łyżka śmietany,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz, sól do smaku,
    • Olej do smażenia,
    • Około 200 g wędliny w kawałku,
    • Ser żółty do podania,
    • Natka pietruszki do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przysmażanie ryżu 1. Masło rozpuszczamy w garnku. Dokładamy do niego ryż. Całość smażymy około 1 minuty i podlewamy częścią bulionu. W miarę jak ryz chłonie bulion stopniowo uzupełniamy jego ilość. Na koniec dokładamy śmietanę. Gotowy ryż odstawiamy na około 10 minut by „doszedł”.
  • dodanie szpinaku do cebuli 2. Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
    Cebulę kroimy w kostkę, natomiast czosnek drobno siekamy. Rumienimy razem na oleju. Dokładamy szpinak.
  • dodanie sera feta 3. Chwile smażymy razem by zmiękł, po czym dokładamy do niego pokrojony ser feta. Mieszamy całość do jego rozpuszczenia. Doprawiamy do smaku.
  • pokrojona wędlina 4. Wędlinę kroimy w kostkę.
  • dodanie wędliny 5. Gotowy ryż łączymy z wędliną, a następnie ze szpinakiem. Całość doprawiamy i porcjujemy na talerze.
    Podajemy posypane startym serem żółtym oraz udekorowane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować