1 opakowanie świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1/2 posiekanej cebuli
150 ml śmietanki 12% (tej rzadkiej)
1 pojedyncza pierś z kurczaka (może być, a nie musi)
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach
50 ml białego wina (u mnie półwytrawne)
oliwa z oliwek
sól
pieprz
ryż risotto
garść parmezanu lub innego podobnego sera
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem ziela, liści laurowych i pieprzu w kulkach. (Można też dosypać ulubione zioła). Gotować ok 30 minut.
Szpinak opłukać, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dusić ok 10-15 minut, co jakiś czas mieszając, w połowie gotowania dolać białe wino. Po 15 minutach dolać śmietankę i zmiksować blenderem na gładką masę.
Ryż risotto ugotować wg przepisu.
Sos szpinakowy doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka.
Ryż wymieszać lub polać sosem (my wolimy polane sosem). Całość posypać serem.
Smacznego!
Komentarze