Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, szybkie danie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    1/2 posiekanej cebuli
    150 ml śmietanki 12% (tej rzadkiej)
    1 pojedyncza pierś z kurczaka (może być, a nie musi)
    ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach
    50 ml białego wina (u mnie półwytrawne)
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    ryż risotto
    garść parmezanu lub innego podobnego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem ziela, liści laurowych i pieprzu w kulkach. (Można też dosypać ulubione zioła). Gotować ok 30 minut.
    Szpinak opłukać, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dusić ok 10-15 minut, co jakiś czas mieszając, w połowie gotowania dolać białe wino. Po 15 minutach dolać śmietankę i zmiksować blenderem na gładką masę.
    Ryż risotto ugotować wg przepisu.
    Sos szpinakowy doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka.
    Ryż wymieszać lub polać sosem (my wolimy polane sosem). Całość posypać serem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować