Tort na roczek amelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywno dodając troszyczkę soli wtedy białka lepiej się ubijjają.pod koniec dodaję cukier . Mąki mieszam razem z proszkiem do pieczenia i powoli wsypuję delikatnie mieszając do masy białkowej.Ciasto przekładam do rortownicy o średnicy 26 cm. pieczemy w temperaturze 170 stopni , po upieczeniu czekam aż wystygnie.Zabieram się za kremy śmietanę ubijam na sztywno dodając cukier puder ipod koniec śmietan fixy i do lodówki a ja biorę się za drugi krem
2.śmietanę kremówkę ubijam na sztywno pod koniec ubijania wsypuję powoli masę malinową ciągle ubijając, ja dosypuję jeszcze 2łyżki cukru pudru ale nie musi być. Biszkopt już ostygł więc kroję go na 3 blaty, nasączam je syropem z brzoskwiń z (puszki) następnie 1 blat smaruję dzemem i nakładam krem śmietankowy,nakładam 2 blat i robię to samo tylko nakładam krem malinowy.nakładam 3 blat odkładam trochę kremu śmietankowego i dodaje do niego szczyptę tak na czubku patyczka czerwonego barwnika aby mieć czerwony krem do dekorowania.
3.Cały tort smaruję kremem śmietankowym, dekoruję kremami jak widać i układam dekoracje.Koraliki , żelki o różnych kształtach, miśki, serduszka z masy cukowej itp.
Komentarze