Roczek Przemusia

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Tort zrobiony na pierwsze urodziny mojego synka. Na urodziny synów sama robie torty lecz ten jest jedyny w swoim rodzaju.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt duży:
    10 jajek
    250 g mąki tortowej
    125 g mąki ziemniaczanej
    350 g cukru
    1 łyż. proszku do pieczenia
    Biszkopt mały:
    3 jajka 150 g cukru
    100 g mąki tortowej
    1 łyż. proszku do pieczenia
    50 g mąki ziemniaczanej
    krem:
    kostka margaryny
    4 jajka
    i szkl. cukru
    gorzka czekolada
    2 łyżki kakao
    owoce w puszce(np. brzoskwinie)
    dekoracje z masy cukrowej lub masa cukrowa do zrobienia bucików
    barwnik spożywczy
    Do obłożenia tortu:
    2 śmietanki 36%
    2 śmietan-fix
    5-6 łyż cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Roczek przemusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt duży:
    białka ubijamy z połową cukru, dodajemy po zółtku i reszte cukru. Ubijamy. mąki przesiewamy z proszkiemi wsypujemy do masy jajecznej. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem blachyi peczemy ok. 35 min. w 200 stopniach.
    Biszkopt mały:
    Robimy to samo co w dużym. Tylko pieczemy w miejszej blaszce a póżniej wycinamy kolo czy kwadrat.
    Krem:
    Jajka z cukrem ubijamy na parze na puszystą masę. Lekko studzimy. Dodajemy startą czekolade i kakao. Zimną masę mieszamy z margaryna ubitą na puch.
    Biszkopt duży przekrawamy na 2 lub 3 placki wyładamy masę i układamy owoce. To samo prz małym.
    Śmietankę miksujemy z śmietan-fix i cukrem pudrem. Okładamy tort. Do reszty bitej śmietany wlewamy barwnik i szprycką robimy dekoracje. Robimy napis i układamy ozdoby z masy cukrowej.

Porady

Można placki nasączyć inką lub syropem z owoców.Tort można także przełożyć dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować