Rocznicowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wodę, dobrze mieszamy.
Formę serduszko wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
2.Robimy masę: wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej kawę rozpuszczalną i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawę przestudzoną i dobrze ucieramy (troszeczkę masy zostawiamy do posmarowania na około serca, resztę masy dzielimy na połowę).
Ciasto przekrawamy na połowę.
3.Połowę masy smarujemy na jednym blacie tortu, na masie układamy delicje i smarujemy drugą połową masy i przekładamy drugim blatem ciast.
4.Robimy polewę, polewamy ciasto i ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami.
Porady
Taki torcik również nadaje się na Walentynki i inne okazje, wystarczy go tylko odpowiednio udekorować :)
Komentarze