Rodzina słodkich jeży

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moimi jeżykami zachwycali się kiedyś posłowie w sejmie na wystawie ciast. Zdobyłam tam nawet wyróżnienie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    cukier waniliowy

    Krem:
    kostka masła
    1 szkl. zsiadłego mleka
    1 szkl. cukru pudru
    czubata łyżeczka kakao
    aromat rumowy

    Poncz:
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki spirytusu
    łyżeczka aromatu rumowego

    Oraz:
    op. słupków migdałów,
    kilka czerwonych i żółtych groszków,
    2-3 kostki czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem

Rodzina słodkich jeży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka miksujemy z cukrem do białości. Wsypujemy mąkę i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Ciasto pieczemy w tortownicy (śr. 26 cm) ok. 30 minut w 180 °C.
  • 2. Krem: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo wlewamy mleko i kilka kropel aromatu. Dokładnie mieszamy z kakao.
  • 3. Poncz: cukier puder ucieramy ze spirytusem i aromatem. Mieszamy ze szklanką przegotowanej zimnej wody. Nasączamy biszkopta.
  • 4. Jeże: z ciasta odkrawamy od dołu 2-cm placek i wycinamy 1 większy i 2 mniejsze owalne kształty (podstawa jeży). Pozostałą część ciasta
    drobno kruszymy i mieszamy z 3/4 kremu. Masę wykładamy na ciasto i formujemy jeże. Wierzchy smarujemy równomiernie resztą kremu. Z migdałów robimy kolce i pyszczki jeży, a z cukierków oczy. Łapki wykrawamy z czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować