Rodzina słodkich jeży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka miksujemy z cukrem do białości. Wsypujemy mąkę i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Ciasto pieczemy w tortownicy (śr. 26 cm) ok. 30 minut w 180 °C.
2.Krem: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo wlewamy mleko i kilka kropel aromatu. Dokładnie mieszamy z kakao.
3.Poncz: cukier puder ucieramy ze spirytusem i aromatem. Mieszamy ze szklanką przegotowanej zimnej wody. Nasączamy biszkopta.
4.Jeże: z ciasta odkrawamy od dołu 2-cm placek i wycinamy 1 większy i 2 mniejsze owalne kształty (podstawa jeży). Pozostałą część ciasta
drobno kruszymy i mieszamy z 3/4 kremu. Masę wykładamy na ciasto i formujemy jeże. Wierzchy smarujemy równomiernie resztą kremu. Z migdałów robimy kolce i pyszczki jeży, a z cukierków oczy. Łapki wykrawamy z czekolady.
Komentarze