Rodzynkowiec

0 (0 ocen)

  • Średni

A to ciacho dla tych co uważają, że linia musi być gruba i wyrazista :D

  • Średni

Składniki:

  • PODSTAWA:
    - Biszkopt ciemny: 2 sztuki
    - rodzynki i żurawina namoczone w rumie lub wódce: 40 dekagramów
    - dżem kwaśny: 5 łyżek
    MASA BUDYNIOWA:
    - mleko: 2.5 szklanki
    - cukier kryształ: 4 łyżki
    - budyń czekoladowy: 2 opakowania
    - margaryna kostka-masa: 1 opakowanie
    MASA CZEKOLADOWA + RODZYNKI:
    - czekolada mleczna: 1 opakowanie
    - czekolada gorzka: 1 opakowanie
    - margaryna: 0.5 opakowania
    - orzechy włoskie drobno pokrojone: 20 dekagramów

Rodzynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki i żurawinę moczyć przez całą noc w rumie wymieszanym z wódką (pół na pół) lub samym rumie. Na drugi dzień rodzynki odsączyć. Alkohol zachować.
  • 2. Masa budyniowa:

    Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po łyżce przestudzony budyń
  • 3. Masa czekoladowa:

    Masło ogrzać i rozpuścić w nim czekoladę mleczną i gorzką. Dodać rodzynki, orzechy i część alkoholu w którym moczyły się rodzynki (ilość wg uznania, ale nie za dużo, bo czekolada może nie zastygnąć od alkoholu)
  • 4. Jedną część biszkoptu nasączyć pozostałym alkoholem, który troszkę trzeba rozcieńczyć z wodą jeżeli jest za mocny. Posmarować dżemem.
    Przełożyć połową masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu i nasączyć alkoholem. Nałożyć drugą część masy budyniowej.
    Po przestudzeniu wyłożyć masę z rodzynkami na masę budyniową.

    Jeżeli zostanie alkohol to można go przechować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy