Ciasto Rodzynkowiec

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto raczej dla dorosłych :-) Za każdym razem gdy go upiekę znika w mgnieniu oka ;-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt :
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę budyniową:
    2,5 szklanki mleka
    4 łyżki cukru kryształu
    2 budynie czekoladowe bez cukru
    1 kostka masła

    Składniki na masę czekoladową z rodzynkami:
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada gorzka
    0.5 kostki masła
    40 dag rodzynek
    250-300 ml wódki lub rumu

    Oraz 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Alkohole

Ciasto rodzynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dzień wcześniej należy rodzynki zalać alkoholem i moczyć je przez całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączyć a alkohol zachować.

    2. Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.

    3. Masa budyniowa: Z podanych składników ugotować budyń. Odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć dodając po łyżce przestudzony budyń. Ucierać do połączenia składników.

    4. Masa czekoladowa z rodzynkami: Masło rozpuścić w rondelku i dodać czekoladę mleczną i gorzką. Dodać rodzynki i połowę alkoholu. Mieszać do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia.

    5. Wykonanie ciasta:
    - Jeden blat biszkoptu posmarować dżemem porzeczkowym.
    - Przełożyć połową masy budyniowej.
    - Przykryć drugim blatem biszkoptu i skropić drugą połową alkoholu z rodzynek.
    - Nałożyć drugą część masy budyniowej.
    - Przestudzoną masę z rodzynkami wyłożyć na masę budyniową.
    - Odstawić w chłodne miejsce.

Porady

Ważne aby czekolada była dobrej jakości ponieważ wtedy bez problemu połączy się w smakowitą całość z masłem. Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia po " przegryzieniu " się smaków :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Alkohol Budyń Czekolada Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować