Rodzynkowiec

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piekę dla rodziny i przyjaciół. Cieszę się, gdy moje wypieki smakują innym. Rodzynkowiec jest prosty,a jednocześnie bardzo smaczny. To znakomite ciasto na wszelkie uroczystości rodzinne.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. mąki tortowej
    ● 1 szkl. cukru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    ● 2,5 szkl. mleka
    ● 4 łyżki cukru
    ● 2 budynie czekoladowe
    ● margaryna
    Masa czekoladowa:
    ● czekolada mleczna
    ● czekolada gorzka
    ● 1/2 kostki masła
    ● 40 dag rodzynek
    ● spirytus lub rum (tyle, by przykrył rodzynki)
    ● dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rodzynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rodzynkowiec 1. Biszkopt: żółtka oddzielamy
    od białek. Mąkę przesiewamy
    z proszkiem. Białka ubijamy na
    pianę, dodajemy cukier i żółtka
    oraz mąkę z proszkiem, mieszamy.
    Wlewamy do dużej tortownicy
    i pieczemy ok. 40 minut
    w 180 °C. Robimy masę budyniową:
    budynie i cukier rozrabiamy
    w 1/2 szkl. mleka, resztę
    mleka gotujemy i wlewamy budyń.
    Margarynę ucieramy, dodając
    zimny budyń.
  • Rodzynkowiec 2. Masa czekoladowa: rodzynki
    moczymy przynajmniej 2 godziny
    w alkoholu. Osączamy, alkohol
    zachowujemy. Masło roztaroztapiamy,
    wkładamy czekolady
    i rozpuszczamy. Dodajemy rodzynki
    i resztę alkoholu.
  • Rodzynkowiec 3. Biszkopt przekrawamy. Jeden
    placek smarujemy dżemem,
    nakładamy 1/2 masy budyniowej.
    Przykrywamy drugim plackiem,
    skrapiamy resztą alkoholu.
    Nakładamy masę budyniową.
    Gdy przestygnie, wykładamy
    masę z rodzynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować