Te pyszne rogale nauczyła mnie piec babcia, bardzo często je piekę, zachowują miękkość przez kilka dni. Najlepiej smakują z dżemem jabłkowym lub śliwkowym (zielone śliwki tkz. renklody) oczywiście własnej produkcji. Polecam.
3 godz.
Składniki:
- 1kg mąki pszennej
- 3 żółtka ( z białek ubić pianę)
-1 całe jajko
-1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
-10 dkg drożdży
-0,5 l. mleka + ok 0,5 szklanki mleka
- 0,5 kostki margaryny
- dżem do nadzienia
1.* Drożdże rozpuszczamy w miseczce w ok. 0,5 szklanki. podgrzanego mleka dodajemy garść cukru, mieszamy i odstawiamy do urośnięcia.
*3 żółtka + 1 całe jajko roztrzepujemy w miseczce z dodatkiem garści cukru.
* białka ubijamy na sztywną pianę- odstawiamy
* margarynę + 0,5 szklanki cukru + cukier waniliowy + szczyptę soli rozpuszczamy w 0,5 litra mleka, przelewamy wszystko do dużej miski czekamy aż przestygnie
*Do przestygniętego roztworu dosypujemy stopniowo przesiewając przez sitko mąkę jednocześnie ciągle mieszając najlepiej dużą drewnianą łyżką , dodajemy roztwór z drożdży , mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka ciągle intensywnie mieszając , na końcu dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy do momentu kiedy ciasto będzie pulchne i gładkie.
*Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia.
* Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkować w koło i przekroić na 8 trójkątów, do każdego dodać dżem według uznania, zawinąć przełożyć na blachę poczekać ok. 0,5 godziny aż "się ruszą" po czym włożyć do rozgrzanego do 200 st. piekarnika , piec ok 15-20 min.
-Po wyciągnięciu z pieca czekamy aż wystygną i polewamy lukrem sporządzonym z cukru pudru, kaka i wody.
Smacznego.
Komentarze