Rogale drożdżowe z boczkiem i camembertem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kolejny wypróbowany przepis z książki „Drożdżowe bułeczki i rogaliki” Zbigniewa Prokopczuka. Jedną z wprowadzonych przeze mnie modyfikacji była zamiana maślanki na kefir.

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki pszennej typ 650 + jak najmniejsza ilość do podsypywania
    150 ml ciepłej wody
    20 dag kefiru
    3 dag świeżych drożdży
    2 łyżki miękkiego masła
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    NADZIENIE:
    10 dag wędzonego boczku (użyłam parzonego)
    12 dag sera typu camembert
    1 cebula
    1-2 łyżki oleju – w zależności od wielkości cebuli
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Rogale drożdżowe z boczkiem i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego kubeczka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem, częścią wody i dwiema łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia.
    Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać maślankę, wyrośnięty rozczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo resztę wody.
    Dodać miękkie masło, zarobić, przełożyć masę na blat lub stolnicę i wyrabiać 10 minut do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta.
    Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie i podwoi objętość.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, zdjąć z patelni.
    Boczek pokroić w kosteczkę, zrumienić na tej samej patelni, odsączyć z wytopionego tłuszczu (tłuszczu nie wylewać!) i dołożyć do cebuli, przestudzić.
    Ser pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą i boczkiem, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto krótko przerobić i podzielić na dwie części.
    Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek (o średnicy ok. 40 cm), pokroić na 8 trójkątów.
    Na trójkąty rozłożyć porcje nadzienia i zwinąć rogale zaczynając od podstawy do wierzchołka.
    Rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować tłuszczem wytopionym z boczku.
    Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (180 stopni termo obieg).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Cebula Drożdże Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować