Kolejny wypróbowany przepis z książki „Drożdżowe bułeczki i rogaliki” Zbigniewa Prokopczuka. Jedną z wprowadzonych przeze mnie modyfikacji była zamiana maślanki na kefir.
Składniki:
CIASTO:
50 dag mąki pszennej typ 650 + jak najmniejsza ilość do podsypywania
150 ml ciepłej wody
20 dag kefiru
3 dag świeżych drożdży
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
NADZIENIE:
10 dag wędzonego boczku (użyłam parzonego)
12 dag sera typu camembert
1 cebula
1-2 łyżki oleju – w zależności od wielkości cebuli
pieprz
Rogale drożdżowe z boczkiem i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego kubeczka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem, częścią wody i dwiema łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać maślankę, wyrośnięty rozczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo resztę wody.
Dodać miękkie masło, zarobić, przełożyć masę na blat lub stolnicę i wyrabiać 10 minut do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta.
Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie i podwoi objętość.
2.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, zdjąć z patelni.
Boczek pokroić w kosteczkę, zrumienić na tej samej patelni, odsączyć z wytopionego tłuszczu (tłuszczu nie wylewać!) i dołożyć do cebuli, przestudzić.
Ser pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą i boczkiem, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
3.Wyrośnięte ciasto krótko przerobić i podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek (o średnicy ok. 40 cm), pokroić na 8 trójkątów.
Na trójkąty rozłożyć porcje nadzienia i zwinąć rogale zaczynając od podstawy do wierzchołka.
Rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
4.Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować tłuszczem wytopionym z boczku.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (180 stopni termo obieg).
Komentarze