Rogale Marcińskie

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatne kruchutkie, rozpływające się w ustach- polecam

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 3.5 szklanki
    - mleko: 250 mililitrów
    - świeże drożdże: 10 gramów
    - Jajko całe: 1 sztuka
    - żółtka: 2 sztuki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - wanilia (laski): 0.5 sztuki
    - cukier trzcinowy: 2 łyżki
    - masło: 250 gramów
    FARSZ:
    - biały mak: 50 gramów
    - marcepan: 150 gramów
    - migdały (płatki): 100 gramów
    - skórka pomarańczowa: 2 łyżeczki
    - śmietana kwaśna: 3 łyżki
    - herbatniki (pokruszone): 3 sztuki
    - orzechy (do dekoracji): 100 gramów
    LUKIER::
    - cukier puder: 1.5 szklanki
    - białko: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogale marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać dwie łyżki miękkiego masła i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i wyrobić. ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
    Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Resztę masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm
    Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na całą noc.
  • 2. Sparzony mak zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, herbatniki i posiekaną skórkę pomarańczową. Dodać śmietanę.
    Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda
  • 3. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta i zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  • 4. Rozgrzać piekarnik do 170ºC, rogale posmarować jajkiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą.
    Białko lekko roztrzepać, dodać cukier puder oraz sok z cytryny, dobrze wymieszać. Ciepłe rogale polać lukrem i posypać orzeszkami
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować