Rogale marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 1/2 szklanki letniego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru i cukrem waniliowym na biało.
Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli, dodać wyrośnięty rozczyn i utarte z cukrem żółtka.
Dolewając stopniowo resztę letniego mleka wyrobić sprężyste ciasto.
Dodać 3 łyżki rozpuszczonego masła i wyrabiać jeszcze dopóki się nie wchłonie.
Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto przełożyć na blat, lekko przerobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x45 cm.
Na cieście rozłożyć pokrojone w plastry masło, rozsmarować je równomiernie, złożyć ciasto na trzy i lekko docisnąć.
Delikatnie rozwałkować i powtórzyć składanie.
Zawinąć ciasto w folię i na godzinę umieścić w lodówce.
Wałkowanie, składanie i schładzanie powtórzyć jeszcze 3 razy.
Po ostatnim wałkowaniu, kiedy masło już dobrze połączy się z ciastem, umieścić je w lodówce na około 12 godzin (u mnie z konieczności leżakowało prawie całą dobę).
Przed zwijaniem rogali, wyjąć ciasto z lodówki 20-30 minut wcześniej.
2.NADZIENIE:
Mak, orzechy włoskie i figi umieścić w oddzielnych naczyniach, zalać wrzątkiem i pozostawić na pół godziny.
Po tym czasie dobrze osączyć na sicie, przy czym mak na bardzo gęstym, lub kilkakrotnie złożonej gazie.
Mak, orzechy, migdały, figi i daktyle przepuścić dwukrotnie przez drobne sitko maszynki do mielenia.
Biszkopty pokruszyć.
Skórkę pomarańczową drobno posiekać.
Masę marcepanową zmiksować ze śmietaną i cukrem pudrem.
Partiami, cały czas miksując, dodawać zmielony mak z bakaliami.
Na koniec dodać biszkopty i skórkę pomarańczową.
Białka ubić na sztywno i szpatułką delikatnie wymieszać z masą makowo-bakaliową.
3.ROGALE:
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x65 cm.
Przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdy pasek pokroić na trójkąty (u mnie wyszło 18 sztuk).
Na każdym trójkącie ułożyć masę makową, zawinąć brzeg u podstawy na około 1,5 cm i naciąć go pośrodku, zwinąć rogale do końca.
Zwinięte rogale, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec około 20 minut, a następnie przełożyć na kratkę.
Z cukru pudru, soku cytrynowego i niewielkiej ilości gorącej wody utrzeć gęsty lukier, posmarować nim jeszcze ciepłe rogale i posypać posiekanymi migdałami i skórką pomarańczową.
4.Przepis zaczerpnięty z bloga kulinarne szaleństwa Margarytki.
Komentarze