Rogale marcińskie

4.51 (194 ocen)

Czasochłonne i wymagające sporego nakładu pracy, ale przepyszne :)

Składniki:

  • CIASTO:
    około 1 szklanki letniego mleka
    3 dag świeżych drożdży
    3 żółtka
    opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    3,5 szklanki mąki pszennej tortowej + na podsypanie
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    3 łyżki rozpuszczonego masła
    20 dag miękkiego (ale nie za bardzo) masła do wałkowania
    NADZIENIE:
    35 dag białego maku
    10 dag masy marcepanowej
    3/4 szklanki cukru pudru
    15 dag orzechów włoskich
    10 dag sparzonych i obranych ze skórki migdałów (mogą być płatki)
    7 dag suszonych fig
    7 dag suszonych daktyli (bez pestek)
    3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    2 białka
    4 podłużne pokruszone biszkopty
    DODATKOWO:
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu rogali
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    gorąca woda do ukręcenia lukru
    posiekane migdały i skórka pomarańczowa do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Rogale marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogale marcińskie 1. CIASTO:
    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 1/2 szklanki letniego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru i cukrem waniliowym na biało.
    Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli, dodać wyrośnięty rozczyn i utarte z cukrem żółtka.
    Dolewając stopniowo resztę letniego mleka wyrobić sprężyste ciasto.
    Dodać 3 łyżki rozpuszczonego masła i wyrabiać jeszcze dopóki się nie wchłonie.
    Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
    Schłodzone ciasto przełożyć na blat, lekko przerobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x45 cm.
    Na cieście rozłożyć pokrojone w plastry masło, rozsmarować je równomiernie, złożyć ciasto na trzy i lekko docisnąć.
    Delikatnie rozwałkować i powtórzyć składanie.
    Zawinąć ciasto w folię i na godzinę umieścić w lodówce.
    Wałkowanie, składanie i schładzanie powtórzyć jeszcze 3 razy.
    Po ostatnim wałkowaniu, kiedy masło już dobrze połączy się z ciastem, umieścić je w lodówce na około 12 godzin (u mnie z konieczności leżakowało prawie całą dobę).
    Przed zwijaniem rogali, wyjąć ciasto z lodówki 20-30 minut wcześniej.
  • Rogale marcińskie 2. NADZIENIE:
    Mak, orzechy włoskie i figi umieścić w oddzielnych naczyniach, zalać wrzątkiem i pozostawić na pół godziny.
    Po tym czasie dobrze osączyć na sicie, przy czym mak na bardzo gęstym, lub kilkakrotnie złożonej gazie.
    Mak, orzechy, migdały, figi i daktyle przepuścić dwukrotnie przez drobne sitko maszynki do mielenia.
    Biszkopty pokruszyć.
    Skórkę pomarańczową drobno posiekać.
    Masę marcepanową zmiksować ze śmietaną i cukrem pudrem.
    Partiami, cały czas miksując, dodawać zmielony mak z bakaliami.
    Na koniec dodać biszkopty i skórkę pomarańczową.
    Białka ubić na sztywno i szpatułką delikatnie wymieszać z masą makowo-bakaliową.
  • Rogale marcińskie 3. ROGALE:
    Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x65 cm.
    Przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdy pasek pokroić na trójkąty (u mnie wyszło 18 sztuk).
    Na każdym trójkącie ułożyć masę makową, zawinąć brzeg u podstawy na około 1,5 cm i naciąć go pośrodku, zwinąć rogale do końca.
    Zwinięte rogale, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
    Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
    Piec około 20 minut, a następnie przełożyć na kratkę.
    Z cukru pudru, soku cytrynowego i niewielkiej ilości gorącej wody utrzeć gęsty lukier, posmarować nim jeszcze ciepłe rogale i posypać posiekanymi migdałami i skórką pomarańczową.
  • 4. Przepis zaczerpnięty z bloga kulinarne szaleństwa Margarytki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować