rogale półfrancuskie z makiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

pyszne rogale z nadzieniem z maku i orzechów włoskich

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO :
    30 g świeżych drożdży
    250 lekko podgrzanego mleka
    500 g mąki
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    50 g masła stopionego
    200 g masła w temperaturze pokojowej
    masa:
    mak niebieski 200 gr
    białka 2 sztuki
    cukier 1/2 szklanki
    orzechy włoskie drobno posiekane około 1/2 szklanki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery

Rogale półfrancuskie z makiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa makowa:
    mak zalać wrzącą wodą ,przykryć na około 30 minut następnie przełożyć na sitko ,zmielić dwa razy, do zmielonego maku dodałam cukier oraz posiekane drobno orzechy , białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej .
    drożdże pokruszyć wymieszać z łyżką cukru i mąki oraz 1/2 szklanki letniego mleka, odstawić na ok. 10 -15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę ,cukier utrzeć z żółtkami,50 g masła stopić .Do mąki wlać rozczyn, resztę mleka, żółtka ,wyrabiać kilka minut a następnie wlewać partiami letnie masło i wyrabiałam dalej. Odstawiłam je w misce przykrytej ściereczką na ok.1 godz.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, lekko i rozwałkować na prostokąt 2/3 powierzchni posmarować miękkim masłem ,ciasto złożyć na 3 części najpierw zaginając do środka część bez masła a potem drugi koniec z masłem,obrócić o 90 stopni i rozwałkować jeszcze raz na prostokąt takiej wielkości jak przed złożeniem, ponownie złożyć na 3 części. ciasto szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawiłam do lodówki na godzinę, po godzinie ciasto wyjąć ponownie rozwałkować na prostokąt, złożyć i na godzinę do chłodzenia ,tak postępuję jeszcze dwa razy ,Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt pokroić na trójkąty na każdy nałożyć porcję masy zwijać ,przed pieczeniem posmarować jajkiem,i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut.po upieczeniu polukrować i posypać posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować