Rogale z nadzieniem twarogowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Jogurt delikatnie podgrzałam na palniku (można też w kuchence mikrofalowej) i wsypałam cukier oraz drożdże. Odstawiłam na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie rozczyn wymieszałam z pozostałymi składnikami na sam koniec wlewając masło. Zagniotłam ciasto i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie po 40 minutach ciasto wychodziło poza miskę).
Wyrośnięte ciasto przeniosłam na oprószony blat mąką i rozwałkowałam na bardzo duży okrąg (myślę że średnica to była ponad 40-45cm).Okrąg podzieliłam na 8 trójkątów i na każdy trójkąt nałożyłam nadzienie i zwijałam zaczynając od dłuższego boku. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze rogale podzielcie sobie ciasto na dwie części i z każdej uformujcie okrąg,który podzielicie na 8 małych trójkątów. Zawinięte rogale przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na ok.20 minut aby ładnie podrosły. Smarujemy wierzch mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.20-25 minut. U mnie po 22 minutach były gotowe. Wierzch powinien być upieczony na złoty kolor.
Odstawiamy na wystygnięcia. Lukrujemy,pudrujemy wedle uznania.
Nadzienie:Twaróg rozgniatamy razem z miodem,cukrem i jogurtem i na sam koniec wsypujemy czekoladę. Dokładnie wszystko mieszamy. Nadzienia może nie wyszło dużo ale nie chciałam żeby podczas pieczenia nadzienie wychodziło z ciasta. Dla mnie taka ilość była optymalna. Jeżeli lubicie dobrze nadziane bułki,rogale itp.to zwiększcie ilość składników.
Komentarze