Rogale z nadzieniem twarogowo-czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mięciutkie,przepyszne rogale na śniadanie i nie tylko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
    600g mąki pszennej
    350g jogurtu pitnego (użyłam smaku waniliowego)
    30g drożdży świeżych
    40g masła rozpuszczonego i wystudzonego
    3 łyżki cukru
    3 jajka
    szczypta soli
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,aromatu waniliowego jeśli nie macie ekstraktu

    NADZIENIE TWAROGOWO-CZEKOLADOWE:
    200g twarogu w kostce (użyłam półtłustego)
    małe opakowanie cukru wanilinowego
    1 łyżeczka jogurtu naruralnego
    2 łyżki miodu
    20g startej czekolady gorzkiej lub drobno posiekanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogale z nadzieniem twarogowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Jogurt delikatnie podgrzałam na palniku (można też w kuchence mikrofalowej) i wsypałam cukier oraz drożdże. Odstawiłam na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie rozczyn wymieszałam z pozostałymi składnikami na sam koniec wlewając masło. Zagniotłam ciasto i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie po 40 minutach ciasto wychodziło poza miskę).
    Wyrośnięte ciasto przeniosłam na oprószony blat mąką i rozwałkowałam na bardzo duży okrąg (myślę że średnica to była ponad 40-45cm).Okrąg podzieliłam na 8 trójkątów i na każdy trójkąt nałożyłam nadzienie i zwijałam zaczynając od dłuższego boku. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze rogale podzielcie sobie ciasto na dwie części i z każdej uformujcie okrąg,który podzielicie na 8 małych trójkątów. Zawinięte rogale przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na ok.20 minut aby ładnie podrosły. Smarujemy wierzch mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.20-25 minut. U mnie po 22 minutach były gotowe. Wierzch powinien być upieczony na złoty kolor.
    Odstawiamy na wystygnięcia. Lukrujemy,pudrujemy wedle uznania.
    Nadzienie:Twaróg rozgniatamy razem z miodem,cukrem i jogurtem i na sam koniec wsypujemy czekoladę. Dokładnie wszystko mieszamy. Nadzienia może nie wyszło dużo ale nie chciałam żeby podczas pieczenia nadzienie wychodziło z ciasta. Dla mnie taka ilość była optymalna. Jeżeli lubicie dobrze nadziane bułki,rogale itp.to zwiększcie ilość składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować