Rogaliczki Kachny

0 (0 ocen)

  • 40 min

na letni deserek

  • 40 min

Składniki:

  • • 3 szklanki mąki pszennej
    • 20 dag masła
    • 2żółtka
    • Łyżka śmietany
    • 5 dag drożdży
    • 3 łyżki cukru pudru
    • Odrobinka soli

    • Dodatkowo jajko i łyżka mleka do posmarowania rogalików
    • Ulubiony smak marmolady , dżemu bądź słoiczek nutelli.

Rogaliczki kachny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę posiekać z masłem .
    2. Dodać żółtka, sól oraz śmietanę wymieszaną z drożdżami.
    3. Zagnieść ciasto.
    4. Zawinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki.
    5. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienkie placki.
    6. Pokroić na trójkąty.
    7. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżce marmolady, dżemu czy też nu telli.
    8. Ułożyć na blasze rogaliki.
    9. Wysmarować je glazurą (jajko +łyżka mleka).
    10. Piec w temperaturze 180-190stopni C około 18min-25min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy