Rogaliczki z salami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tę przekąskę jadłam u moich sąsiadów - Niemców - jej zaletą jest pyszny smak i szybkie przygotowanie :)

  • 20 min

Składniki:

  • - gotowe ciasto francuskie w rulonie
    - 2 żółtka
    - kilka plasterków szynki Salami
    - kilka plasterków obojętnie jakiego sera żółtego
    - vegeta, sól, pieprz, oregano

Rogaliczki z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie farszu: kroimy ser i szynkę w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy 1 żółtko, szczyptę vegety, soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozkładamy kroimy na 8 kwadratów, następnie kwadraty w poprzek tak aby powstały trójkąty (wyjdzie ich 16szt.). Smarujemy rogi trójkątów rozbitym żółtkiem. Nakładamy farsz i zwijamy jak rogaliki. Można też po wierzchu posmarować pozostałym żółtkiem. Pieczemy około 25-30min w temp. 175 stopni.

Porady

Do farszu można dodać również paprykę, ogórka korniszona, pietruszkę - według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy