Rogaliki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Warto poświęcić czas na ich przygotowanie. Cieplutkie, pyszniutkie...:-)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 60 dekagramów
    - margaryna: 0.5 kilograma
    - drożdże: 6 dekagramów
    - śmietana (kwaśna, 18%): 0.5 szklanki
    - cukier: 0.5 łyżki
    - cukier puder (do posypania): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1 1. Drożdże rozpuścić w śmietanie z cukrem.
  • rogaliki 2 2. Margarynę posiekać z mąką.
  • rogaliki 3 3. Dodać rozpuszczone drożdże.
  • rogaliki 4 4. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby było trochę klejące, należy podsypać je niewielką ilością mąki.


  • rogaliki 5 5. Ciasto włożyć na 2 godziny do zamrażarki (tego czasu nie wliczałam do czasu przygotowania).
  • rogaliki 6 6. Schłodzone ciasto rozwałkować, podzielić na kwadraty, ułożyć na nich nadzienie...
  • rogaliki 7 7. ... i formować rogaliki.
  • 8. Piec porcjami po ok. 25 minut w temp. ok. 200st.
    Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować