1.Drożdże pokruszyć i zasypać 1 łyżeczka cukru. Zalać 10 łyżkami ciepłego ( nie gorącego) mleka, dodać 2 czubate łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. (Zazwyczaj rozgrzewam mikrofalówkę i gdy minie 2 minuty wstawiam swoja miskę z rozczynem-mikrofala pozostaje wyłączona).
2.Następnie dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto (można to zrobić ręcznie, ale ja użyłam do tego swojego robota).
3.Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, po tym czasie na 20 minut wkładamy je do lodówki.
4.Ciasto rozwałkowujemy, składamy, ponownie rozwałkowujemy- czynność powtarzamy kilkukrotnie.
5.Zostawiamy je 5 minut, żeby odpoczęło.
6.Następnie rozwałkowujemy je bardzo cienko ( nieznacznie podsypując blat mąką) i wycinamy prostokąt. Z prostokąta wycinamy trójkąty ( przypominające kształtek klasyczny kawałek pizzy:) )i zwijamy od szerokiego boku aż do samego końca.
7.Tak zwinięte rogale pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze