Rogaliki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, maślane i delikatne takie są właśnie te rogaliki. Świetnie smakują z dżemem, masełkiem i bez dodatków. Pycha!

  • 2 godz.

Składniki:


  • 500 g mąki
    250 miękkiego
    5 łyżeczek cukru pudru
    1 łyżeczka cukru
    250 ml mleka
    30 g drożdży
    6 g soli

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć i zasypać 1 łyżeczka cukru. Zalać 10 łyżkami ciepłego ( nie gorącego) mleka, dodać 2 czubate łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. (Zazwyczaj rozgrzewam mikrofalówkę i gdy minie 2 minuty wstawiam swoja miskę z rozczynem-mikrofala pozostaje wyłączona).
  • 2. Następnie dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto (można to zrobić ręcznie, ale ja użyłam do tego swojego robota).
  • 3. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, po tym czasie na 20 minut wkładamy je do lodówki.
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy, składamy, ponownie rozwałkowujemy- czynność powtarzamy kilkukrotnie.
  • 5. Zostawiamy je 5 minut, żeby odpoczęło.
  • 6. Następnie rozwałkowujemy je bardzo cienko ( nieznacznie podsypując blat mąką) i wycinamy prostokąt. Z prostokąta wycinamy trójkąty ( przypominające kształtek klasyczny kawałek pizzy:) )i zwijamy od szerokiego boku aż do samego końca.
  • 7. Tak zwinięte rogale pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy