Rogaliki wg przepisu P.Ewy Wachowicz

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Bardzo proste i smaczne,masz niezapowiedzianych gości i nie masz nic słodkiego,zrób rogaliki,znikają w locie jeszcze ciepłe.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 g - drożdży
    1 łyżeczka - cukru
    2 łyżki - kwaśnej śmietany
    500 g - mąki
    250 g - masła
    2 - jajka
    1 szczypta - soli
    marmolada różana
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki wg przepisu p.ewy wachowicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną (powinna być w temperaturze pokojowej). Odstawić na chwilę.
    Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło - z lodówki. Siekać tak długo, aż powstanie kruszonka. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka wybić jajka, wrzucić szczyptę soli i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Delikatnie zagarnąć nożem mąkę z masłem do środka i - gdy powstaną „kluchy" - wyrobić ciasto. Uformować wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.
    Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować - cieniej niż na pierogi. Krążki ciasta podzielić na 8 lub 16 trójkątów. Na brzegu każdego dać trochę marmolady i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał zgrabny rogalik. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor. Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem,u mnie akurat lukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować