Rogaliki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Są to pyszne rogaliki, które zasmakują każdemu łasuchowi. Polecam również zrobienie ich z twarogiem lub marmoladą...

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    2 kostki margaryny
    15 dag drożdży
    4 czubate łyżki cukru
    4 całe jajka
    1 szklanka gęstej śmietany
    Dodatkowo:
    400 g kremu czekoladowego (np. Nutelii)
    400 g cukru pudru
    mleko
    16 g cukru waniliowego

Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Należy rozpuścić margarynę. Drożdże rozprowadzić w śmietanie z cukrem. Mąkę rozrobić z jajkami, drożdżami ze śmietaną, a na końcu z tłuszczem. Wyrobić ciasto pałką. Następnie włożyć je do zimnej wody, a gdy wypłynie na wierzch podzielić je na trzy części. Każdą część rozwałkować i pokroić na osiem trójkątów. Na każdą z nich położyć łyżkę kremu czekoladowego. Rogalika zwijać od części szerszej do węższej. Gotowe rogale należy układać na blasze posmarowanej tłuszczem. Z kilograma mąki wyjdzie około czterdzieści rogali, czyli pięć blach. Każdą blachę piec w temp. 200oC, przez około 20 min. Zimne rogale smarować lukrem: wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym; dolewać wody do uzyskania gęstości.

Porady

Rogale pysznie smakują także z twarogiem: 200 g twarogu, 1,5 łyżki cukru, 1 żółtko, 0,5 łyżeczki cukru waniliowego. Składniki zmieszać ze sobą. Nadziewać nim rogale.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy