Rogaliki z parówką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w mleku (1/2 szkl.), z cukrem i kilkoma łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wysypujemy na stolnicę, stopniowo dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, resztę mleka, sól, jajko i roztopioną wcześniej margarynę (kiedy ją dodajemy do ciasta musi być schłodzona). Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy z pokrojoną w piórka cebulą. Ważne by pieczarki doprawić solą i pieprzem! Parówki obieramy z osłonek ale nie gotujemy.
2.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i tniemy na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy ketchupem, pieczarkami i posypujemy bazylią i oregano. Na brzegu trójkąta układamy parówkę i zawijamy rogale, które układamy na natłuszczonej blaszce.
3.Rogale posypujemy startym żółtym serem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Porady
Gotowe rogale możemy podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Ja w tym przypadku zrobiłam mniejsze rogaliki i parówki kroiłam na pół.
Komentarze