Rogaliki z powidłami śliwkowymi

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smaczne krucho-drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi, idealne do porannej kawy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 35 dkg mąki pszennej
    2/3 margaryny
    3 dkg świeżych drożdży
    3/4 łyżki proszku do pieczenia
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki cukru
    1/4 szkl letniego mleka
    szczypta soli
    powidła śliwkowe
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Rogaliki z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy ciasto. 1. Do małego garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy cukier oraz płaską łyżkę mąki, dodajemy pokruszone drożdże i wszystko dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę, łączymy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki oraz wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Zwijamy rogaliki. 2. Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkowujemy je. Kroimy ciasto na niewielkie trójkąty. Nakładamy porcję powideł i zwijamy rogaliki.
  • Układamy na blaszce i pieczemy. 3. Układamy rogaliki na blaszce i pieczemy około 25 minut (temp. 155 stopni). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować