Rogaliki z serem i jagodami

0 (0 ocen)

doskonałe z gorącym kakao na chłodne jesienne dni

Składniki:

  • Ciasto:
    25 g drożdży,
    1 szkl. ciepłego mleka,
    3 łyżki cukru,
    szczypta soli,
    ¼ szkl. oleju,
    ok. 2szkl.mąki,

    Farsz:
    200 g twarogu,
    3 łyżki cukru,
    1 żółtko,
    cukier waniliowy,
    3 łyżki jagód

    Dodatkowo:
    1 lekko ubite białko,
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Rogaliki z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Ser mieszamy z żółtkiem i cukrami.
  • 2. Ciasto:
    drożdże kruszymy do miski, posypujemy cukrem, odstawiamy na 10 minut aż się rozpuszczą, Dodajemy ciepłe mleko i pozostałe składniki, zagniatamy – odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 kulki. Każdą kulkę rozwałkowujemy, tniemy na 8 prostokątów. Na szerszym boku układamy farsz serowy, posypujemy jagodami, zwijamy rogala. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 18-20 min w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować