Mój sposób na kruche, serowe rogaliki, kiedy zabraknie w domu jajek :) z domową konfiturą, delikatnie oprószone cukrem pudrem - niewiele składników, a pyszne :)
1 godz. 30 min
Składniki:
25 dag zmielonego twarogu
25 dag margaryny
25 dag mąki
1/2 kg wiśni bez pestek
szklanka cukru
cukier puder do obsypania
Rogaliki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, margaryny i sera zagnieść gładkie ciasto i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. W międzyczasie wiśnie zasypać w rondelku szklanką cukru, postawić na ogniu i gotować do uzyskania gęstej konfitury, co jakiś czas mieszając (ok.1/2 godziny). Lekko ostudzić.
2.Ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na 3 części i każdą uformować w kulę. Następnie każdą kulę rozwałkować na ok. 0,5cm placek, podsypując lekko mąką i pokroić na 8 równych trójkątów. Na każdym trójkącie kłaść porcję konfitury.
3.Ciasto zwijać, formując kształtne rogaliki. Gotowe kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia, natłuszczoną blachę. Piec ok. 35-40 minut w temp. 180-190 stopni - do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze