Rogaliki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy, ucieramy z cukrem, aż się rozpuszczą. Mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Margarynę roztapiamy, odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, wlewamy drożdże. Wsypujemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy 2 jajka i wlewamy letnią margarynę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Ciasto dzielimy na porcje. Rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na okrągłe placki. Kroimy w trójkąty. Na każdy nakładamy wiśnie (lub
smarujemy dżemem). Zwijamy w rogaliki. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 °C. Posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Rady redakcyjnej kucharki:
● Rogaliki będą równie smaczne z kawałkami podsmażonych jabłek.
● Przed posypaniem rogalików cukier puder można wymieszać z odrobiną cynamonu.
Komentarze