Rogaliki cebulowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Moja wariacja na temat klasycznych cebularzy, Rogaliki przygotowane według mojego przepisu są kruche z zewnątrz i mięciuteńkie w środku z pysznym farszem cebulowo-serowym z nutą tymianku. W sam raz jako dodatek do czerwonego barszczu albo przekąska (w karnawale, w czasie oglądania meczu, itp.)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki żytniej,
    - 0,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania,
    - 2,5 dag świeżych drożdży,
    - płaska łyżeczka cukru,
    - ok. 100-120 ml letniej wody,
    - 1/2 łyżeczki soli,
    - łyżka oleju rzepakowego.
    Farsz:
    - 2 większe cebule,
    - płaska łyżeczka suszonego tymianku,
    - 3 dag startego oscypka lub wędzonego, żółtego sera,
    - łyżka oleju,
    - płaska łyżeczka masła,
    - sól, pieprz.
    Ponadto:
    - tłuszcz i mąka do formy,
    - 2 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżką mąki pszennej i łyżką mąki żytniej, a następnie rozpuszczamy w ok. 100 ml letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 20 minut) - rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Resztę mąki pszennej i żytniej przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, mieszamy. W suchych składnikach robimy dołek, wlewamy wyrośnięte drożdże i łyżkę oleju. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest za suche, dodajemy więcej letniego płynu, a jeżeli zbyt wilgotne, nieco mąki). Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 30-40 minut).
  • 2. Przygotowujemy farsz: Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka.
    W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, lekko solimy i szklimy ok. 4-5 minut. Następnie dodajemy tymianek oraz masło, podlewamy niewielką ilością wody (ok. 1-2 łyżki wody) i dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy, studzimy.
    Wystudzony farsz cebulowy łączymy ze startym serem (oscypkiem lub wędzonym).
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 2 części.
    Z każdej części formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, a następnie rozwałkowujemy na okrągły placek na podsypaną mąką blacie.
    Każdy placek dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie rozsmarowujemy ok. 1-2 łyżeczki farszu i zwijamy zgrabne rogaliki.
    Uformowane rogaliki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
    Wierzchy rogalików smarujemy mlekiem. Blachę w rogalikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy ok. 25 minut na złoty kolor.

Porady

1) Rogaliki są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. 2) Wierzch posmarowanych rogalików można posypać kminkiem lub makiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże Oscypek Sery Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować