Rogaliki cynamonowe

4.48 (176 ocen)

Pyszne i pachnące ciasteczka na jeden kęs. Idealne dla małych i dużych łasuchów.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 1/4 szkl mąki
    jajko
    kostka masła
    łyżka gęstej śmietany
    1/3 szkl cukru pudru

    cynamon
    cukier
    jajko

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Rogaliki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, cukier puder i zimne masło dokładnie posiekać. Dodać jajko i śmietanę. Szybko wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować. Od dużego talerza wyciąć w cieście okrąg. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cienką warstwą cukru i cynamonu. Podzielić na 8 trójkątów. Każdy zwijać zaczynając od szerszej strony. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia. Ostudzić.
    Można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować