Rogaliki dla alergika

4.48 (158 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wspaniałe rogale bez dodatku mleka, masła oraz jaj. Szybkie i pyszne!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej (dowolnej)
    20 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych)
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    250 ml wody

Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Rogaliki dla alergika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
    Na oprószonym mąką blacie położyć ciasto, dłonmi lub wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg (grubości 1-2 cm).
    Ostrym nożem zrobić w okręgu 3 nacięcia tak, by powstało 6 kawałków ciasta.
    Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku.
    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem (na zdjęciach jest zwykła forma do pieczenia, ale lepiej piec rogale na zwykłej blasze z piekarnika, ponieważ bardzo rosną). Przełożyć na nią rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.
    W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować rogale.
    W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C.
    Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu.
    Piec 20-30 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować