ROGALIKI DROŻDŻOWE

0 (0 ocen)

Tymi rogalikami zajada się moja cała rodzina - są tanie i szybko się je robi.

Składniki:

  • 60 dkg. mąki
    1 jajko
    1 żółtko
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    5 dkg. rozpuszczonego masła lub margaryny
    4 dkg. drożdży
    1 szk. letniego mleka
    marmolada do nadzienia

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować i przestudzić. Drożdże rozmieszać w odrobinie przestudzonego mleka i zostawić ,aby urosły. Kiedy drożdże będą gotowe zeagnieść ciasto i zostawić do wyrośnięciana około 30 minut.
  • 2. rozwałkować ciasto w kształcie koła i podzielić na osiem części. Na każdym trójkącie układać marmoladę i zwijać rogaliki .smarować rozkłuconym jajkiem i piec 20 minut w temprraturze180 stopni.

Porady

Czasami do nadzienia gotuję budyń czekoladowy w mniejszej ilości mleka ,aby był twardszy. To ciasto robię również na placki drożdżowe z kaszą i serem lub z jabłkami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy