Rogaliki drożdżowe z budyniem malinowym i nasionami chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.0,5 szklanki mleka podgrzać dodać drożdże,1łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.Utrzeć i zostawić do wyrośnięcia(około 15-20 minut ) .W tym czasie 2 jajka utrzeć z pozostałym cukrem do białości.Masło stopić w pozostałym mleku,przestudzić.Mąkę przesiać i wymieszać z solą.Zrobić dołek,dodać rozczyn,ubite jajka i mleko z masłem.Dobrze wyrobić.(jeśli trzeba dosypać trochę mąki) .Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką na około 15 minut.Gotowe ciasto rozwałkować cienko,wyłożyć ugotowany i przestudzony budyń.Lekko zwinąć w rulon i kroić na plastry.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach bo bułki bardzo rosną.Posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać nasionkami. wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni.Piec około 25-30 minut (do lekkiego zbrązowienia ).
Porady
nadzienie może być dowolne:kawałki czekolady,krem orzechowy,marmolada.
Komentarze