Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. W rondelku rozgrzać mleko i rozpuścić w nim masło, wystudzić. Ciepłe (ale nie gorące) mleko z masłem dodać do mąki i wbić jajko. Zagnieść ciasto drożdżowe (ciasto powinno odchodzić od rąk i miski, im dłużej wyrabiamy tym lepiej!). Uformować kulę i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
2.Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować okrągły placek i rozwałkować, po czym przeciąć na 8 trójkątów (jak pizze). Na każdy układać łyżeczkę marmolady/kremu czekoladowego. Zwijać od szerszej do węższej strony.
3.Uformowane rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach.
4.Lukier: Cukier puder przesiać do miseczki. Zalać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być półpłynna. Posmarować lukrem ostudzone rogale.
Komentarze