Rogaliki drożdżowe z nadzieniem.

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Rogaliki są bardzo fajne, ponieważ nie trzeba robić rozczynu. Przepis ten robiłam jako nastolatka, ponieważ jest łatwy.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - margaryna lub masło miękkie (temp. pokojowa): 200 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - drożdże w kostce: 100 gramów
    - jajka świeże: 3 sztuki
    - dżem, powidła, nutella, masa makowa: 30 łyżeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Produkty do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Do masła pokrojonego w kosteczkę dodać mąkę, rozkruszone drożdże, cukier, jaja. Całość wyrobić na jednolitą masę, dodać mąki jeśli ciasto będzie się bardzo kleić. Ciasto zawinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika na 20 min. Gotowe ciasto podsypać mąką i rozwałkować na koła o grubość 0,5 cm. Z placków wycinać trójkąty (ja wycinam różnej wielkości). Na każdy trójkąt nakładać nadzienie wielkości płaskiej łyżeczki i zawijać w rogaliki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza około 10-15 min. Z ciasta wyszło mi 30 rogalików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować