Rogaliki drożdżowe z nadzieniem krówkowym

4.5 (190 ocen)

  • 1 min

Bardzo słodki podwieczorek

  • 1 min

Składniki:

  • Ciasto: 1 kostka margaryny
    4 szkl. mąki pszennej
    5 dag drożdży
    2 jajka + 1 jako do posmarowania rogalików
    4 łyżki cukru
    1/2 szkl śmietany 18%
    szczypta soli
    1/3 szkl. ciepłego mleka
    około 20 cukierków KRÓWKI
    LUKIER:
    Niecała szkl. cukru pudru
    2 łyżki śmietany 18 %
    kilka kropel zapachu cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić margarynę w garnuszku, przestudzić. Drożdże rozrobić z cukrem i mlekiem, dodać pozostałe składniki, wlać letnią margarynę i wszystko wyrobić na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować w kształcie koła. Pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt, przy krawędzi koła ułożyć 1 cukierek. Ciasto zrolować w kształt rogalika. Rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując między nimi odstępy. Posmarować każdy rogalik białkiem. Piec 20 min w 180 stopniach.
    Ciepłe rogaliki polukrować
    Lukier: Cukier puder ukręcić razem z śmietaną i zapachem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować