Rogaliki drożdżowe z nadzieniem różanym

4.5 (172 ocen)

  • 40 min

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Rogaliki są pyszne i z 1 porcji wychodzi ich naprawdę dużo.

  • 40 min

Składniki:

  • 1kg mąki tortowej
    1,5 szkl. mleka
    15 dag masła
    2 jajka
    10dag drożdży
    7 łyżek cukru
    sól
    marmolada różana (ja użyłam tej z biedronki)
    cukier puder do posypania
    1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać 0,5 szkl. mleka do drożdży.
  • 2. Resztę mleka zagotować z tłuszczem, zaparzyć nim połączoną z cukrem mąkę. Po przestudzeniu dodać rozpuszczone w mleku drożdże i jajka. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • rogaliki 3. Rozwałkować w koło, pociąć na trójkąty. Nałożyć marmoladę, zawinąć rogaliki, posmarować rozstrzepanym jajkiem i upiec na złoty kolor w temp. 200 stopni C. Ja piekłam ok 20-25minut.

Porady

Najlepsza jest marmolada. Jak dałam kiedyś dżem to wypłynął i zaczął się przypalać. Fajnie też jest dać np. czekoladę typu nutella. Można oblać rogaliki lukrem gotowym z torebki lub własnej roboty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować