Rogaliki drożdżowe z serem

4.5 (201 ocen)

Rogaliki są bardzo pulchne i smaczne,szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • Ciasto:

    0,5 kilograma mąki pszennej

    0,5 szklanki ciepłego mleka

    50 gram drożdży

    2 jajka

    4 łyżki cukru

    0,5 kostki margaryny

    Farsz:

    1 kilogram sera białego

    3 żółtka

    3/4 szklanki cukru

    cukier waniliowy

    Dodatkowo:

    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Rogaliki drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Ser ucieramy z żółtkami,cukrem i cukrem waniliowym.
  • 2. Ciasto dzielimy na 5-6 części ,wałkujemy tak aby powstał okrągły placek,dzielimy na trójkąty.Na brzeg każdego trójkąta nakładamy masę serową i zwijamy rogaliki,zaczynając od szerszej części.Pozostawiamy do wyrośnięcia .Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,smarujemy rozkłóconym jajkiem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować