Rogaliki drożdżowe ze szpinakiem

4.49 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Łatwe i pyszne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto

    30 g drożdży
    7 łyżek rozpuszczonego masła lub margaryny, lekko przestudzonego
    220 ml (7/8 szklanki) ciepłego mleka/ ew pół na pół z wodą
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki amoniaku lub sody
    2 3/4 szklanki maki

    Farsz

    1 opakowanie szpinaku
    feta (ilość w zależności od upodobań)
    cebula
    czosnek
    1 jajko
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Rogaliki Dania główne

Rogaliki drożdżowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ciasto drożdżowe zrobić zaczyn. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, dodać trochę mąki. Gdy zacznie bąbelkować dodać resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, lekko klejące się. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Cebulę podsmażyć, dodać szpinak, po ok. 5-10 min dodać czosnek i jajko. Poczekać aż farsz zgęstnieje, dodać fetę i przyprawy do smaku. Odstawić do przestygnięcia
  • 3. Ciasto wałkować, Podzielić na grube, nie za długie pasy, nałożyć farszu. Zawijać jak roladki, a roladki w półkola lub koła. Posypać makiem
    Piec na blaszce wyłożonej papierem w 200 stopniach ok 15 minut.

    Po wyjęciu z piekarnika posmaruj rogaliki rozpuszczonym masłem wymieszanym pół na pół z wodą. Będą miękkie i nie będą wysychać.

Porady

Do farszu możesz dodać również żółtego sera. Możesz formować tradycyjne rogaliki, wycinając z ciasta trójkąty. Rogaliki będą bardziej puszyste jeśli najpierw przez 5 minut będą się piekły przy otwartym piekarniku, potem 15 minut lub do zarumienienia,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować