Rogaliki krucho - drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek, wkruszamy do niego drożdże, wsypujemy cukier wanilinowy i zalewamy połową mleka. Mieszamy z odrobiną mąki, tak, żeby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
2.Wyrobione ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą rozwałkowujemy na cienki okrąg. Kroimy go na osiem trójkątów ( jak pizzę - na ćwiartki i potem jeszcze ćwiartki na pół ).
Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę gęstej marmolady.
3.Zawijamy każdy rogalik ku wierzchołkowi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rogaliki białkiem.
Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 20 minut ( do zrumienienia ).
Studzimy na kratce.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze