Rogaliki krucho - drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To przepis od znajomej blogerki. Po wprowadzeniu drobnych modyfikacji podaję dalej :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    1/2 mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    250 g miękkiego masła
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    2 żółtka + 1 jajko
    opakowanie cukru wanilinowego

    Dodatkowo:

    1 białko
    cukier puder
    dowolna twarda konfitura

Rogaliki krucho - drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek, wkruszamy do niego drożdże, wsypujemy cukier wanilinowy i zalewamy połową mleka. Mieszamy z odrobiną mąki, tak, żeby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
    Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
  • 2. Wyrobione ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą rozwałkowujemy na cienki okrąg. Kroimy go na osiem trójkątów ( jak pizzę - na ćwiartki i potem jeszcze ćwiartki na pół ).
    Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę gęstej marmolady.
  • 3. Zawijamy każdy rogalik ku wierzchołkowi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rogaliki białkiem.
    Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 20 minut ( do zrumienienia ).
    Studzimy na kratce.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy