Te rogaliki robi się bardzo szybko i łatwo. Ciasto nie wymaga wyrastania.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryny zwykłej
- 30 g cukru pudru
- 125 g śmietany 18%
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajo
- marmolada lub inne nadzienie (budyń, mus jabłkowy, masa makowa itp.)
- cukier kryształ do posypania
Rogaliki krucho - drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę posiekaj z mąką do uzyskania cząstek tłuszczu wielkości groszku. Drożdże rozetrzyj z cukrem pudrem i śmietaną. Do posiekanej margaryny z mąką dodaj rozmieszane drożdże i zarób ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podziel 8 części, każdą z nich rozwałkuj nadając jej kształt koła. Każde z kół podziel na 8 części, tak aby uzyskać trójkąty. U podstawy każdego z trójkątów nałóż porcję nadzienia i zwiń formując rogaliki. Uformowane rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem kryształem. Układaj je na blasze w odległości ok. 2 cm od siebie i wypiekaj w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 min.
Komentarze