Rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta zatapianego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 - 15 minut do "ruszenia".
Do reszty mąki dodać masło, żółtka, cukier waniliowy, sól, rozczyn, zagnieść jednolite ciasto, (nie zagniatać długo, tylko do połączenia składników).
Ciasto włożyć do foliowego woreczka, zostawiając miejsce w środku, żeby miało miejsce do rośnięcia.
Woreczek z ciastem włożyć do miski z zimną wodą (woda ma przykrywać ciasto). Pilnować, by do wnętrza ciasta nie dostała się woda.
2.Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię ( u mnie trwało to około 15 minut), wyciągamy je z woreczka.
Wynurzanie ciasta może u niektórych trwać nawet do 1,5 godziny.
3.Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 4 części. Na omączonym blacie wałkujemy z pierwszego kawałka okrąg, dzielimy go na 8 części, na każdą nakładamy marmoladę lub dżem, zwijamy od szerszego końca i formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach około 4 - 5 cm).
Bez czekania wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoto, w funkcji góra - dół (bez termoobiegu).
Porady
Jako nadzienia możemy również użyć gęstych powideł lub konfitury różanej. Z porcji ciasta wychodzi 32 rogaliki.
Komentarze