Rogaliki malinowo-marcepanowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pachnące krucho-drożdżowe ciasto, słodziutki marcepan i przepyszne malinki to naprawdę idealne połączenie.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 370 gramów
    - maślanka: 3 łyżki
    - świeże drożdże: 35 gramów
    - masło: 90 gramów
    - żółtka: 3 sztuki
    - jajka: 1 sztuka
    - cukier puder: 4 łyżki
    - masa marcepanowa: 200 gramów
    - maliny: 1 szklanka
    - mleko zagęszczone: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki malinowo-marcepanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy.

    Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy.

    Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło.

    Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • 2. Po tym czasie dzielimy na dwie części.

    Każdą rozwałkowujemy na okrąg i radełkiem kroimy na trójkąty.
  • 3. Na każdym układamy rozwałkowany kawałek marcepanu a na szerszym końcu po 2-3 maliny.

    Zwijamy do środka formując rogalik.
  • Rogaliki malinowo-marcepanowe 4. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Smarujemy mlekiem.

    Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach.

    Podajemy posypane cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Marcepan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować