Obłędnie pyszne,szybkie i kruche rogaliki doskonałe do jesiennej herbatki
Składniki:
Składniki:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
10 dag cukru pudru
10-15 dag orzechów drobno pokrojonych lub zmielonych
cukier waniliowy
2 - 3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Rogaliki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę,masło,cukier,cukier waniliowy,orzechy,proszek do pieczenia i żółtka wymieszać na jednolitą masę.Gdy masa jest bardzo klejąca dodać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować malutkie rogaliki - najpierw uformować wałeczki i zwijać na kształt rogalików. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180 st C ok 15-20 min,w zależności od tego jaki mamy piekarnik.
Po upieczeniu gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem.
Komentarze