Rogaty chleb pszenny

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Nasz codzienny chlebek, niezastąpiony, pyszny.Pieczecie sami czy kupujecie pieczywo?

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    20 g. świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3-4 łyżki ciepłego mleka (odjęte z mleka do ciasta)
    1 pełna łyżka mąki
    Ciasto:
    3 szklanki maki pszennej
    1 pełna łyżka miękkiego smalcu
    1 pełna łyżeczka soli
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    ok. 3/4 szklanki ciepłej wody

Rogaty chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ct73jy 1. Przygotowanie:
    Pokruszone drożdże ucieram z cukrem, dodaję kilka łyżek mleka i łyżkę mąki, mieszam wszystko na pastę. Odstawiam pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję miękki smalec, pozostałe mleko, wyrośnięty zaczyn i wodę - zagniatam ciasto - będzie dość twarde (ewentualnie można dolać jeszcze trochę wody). Wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut, po czym formuję kulę, przekładam do oprószonej mąką miski, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Krótko je zagniatam i formuję w podłużny bochenek, który przekładam do formy i ostrym nożem nacinam w kratkę na głębokość ok. 1 cm. Odstawiam znów do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piekę 30 minut, zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy