Rogaty chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Pokruszone drożdże ucieram z cukrem, dodaję kilka łyżek mleka i łyżkę mąki, mieszam wszystko na pastę. Odstawiam pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję miękki smalec, pozostałe mleko, wyrośnięty zaczyn i wodę - zagniatam ciasto - będzie dość twarde (ewentualnie można dolać jeszcze trochę wody). Wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut, po czym formuję kulę, przekładam do oprószonej mąką miski, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Krótko je zagniatam i formuję w podłużny bochenek, który przekładam do formy i ostrym nożem nacinam w kratkę na głębokość ok. 1 cm. Odstawiam znów do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piekę 30 minut, zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 20 minut.
Komentarze